Howard Bauman pracował dla firmy Pillsbury Co. i wraz z nią wyprodukował specjalnie spreparowaną żywność dla astronautów. Ostatnio chorował na zapalenie płuc. Zmarł w wieku 76 lat.

Bauman umarł w środę (8 sierpnia). Przez 36 lat pracował w Pillsbury jako specjalista technik żywienia. Grupa naukowców pod jego kierownictwem wynalazła w latach 60-tych żywność odporną na wysoką wilgotność i temperaturę, która nie ulega zniszczeniu nawet pod wpływem rzucania o ściany i wytrzymuje 30 dni bez przechowywania w lodówce.

Smithsonian Institution w Waszyngtonie ma wśród swych kosmicznych eksponatów także „pokryte mazią brązowe kostki” (jak określiła je jedna z gazet), które Bauman wyprodukował kilkadziesiąt lat temu dla potrzeb pierwszych kosmonautów.

Howard Bauman urodził się w Woodworth w stanie Wisconsin. W 1953 uzyskał stopień doktora mikrobiologii na Uniwersytecie Wisconsin. Pierwsze jego prace zaowocowały wyprodukowaniem gotowego ciasta, które mogło leżeć w lodówce przez 90 dni i zachować przydatność do spożycia. Jednak dopiero prace dla NASA uczyniły go sławnym. NASA chciała żywności wolnej od bakterii, co gwarantowałoby jej trwałość. Bauman wprowadził wówczas rewolucyjne techniki produkcji i testowania żywności. W 1989 roku przeszedł na emeryturę. Był wówczas w Pilsbury wiceprezydentem d/s nauki i spraw regulacyjnych.

Autor

Tomasz Lemiech