Kiedy:
17 luty 2025@18:00 – 19:30
2025-02-17T18:00:00+01:00
2025-02-17T19:30:00+01:00
Gdzie:
ul. Nowy Świat 72, Pałac Staszica, sala Okrągłego Stołu
O fizyce w kuchni porozmawiamy z dr hab. Maciejem Lisickim, prof. UW – Wydział Fizyki UW.
Termin: 17.02.2025 r., godz. 18:00
Lokalizacja: ul. Nowy Świat 72, Pałac Staszica, sala Okrągłego Stołu
Transmisja online na żywo: https://www.youtube.com/live/kQDjsunuDB8

Czy można dokonać przełomowych odkryć naukowych, zmywając naczynia? Co fizyka ma wspólnego z techniką smażenia wyśmienitego steka i powstawaniem bąbelków w szampanie? I czy może nam pomóc w zaparzeniu idealnego espresso? Jak „kuchenne rewolucje” mogą przyczynić się do innowacji w przemyśle, biomedycynie i nanotechnologii?

Na te pytania postara się odpowiedzieć nasz prelegent prof. Maciej Lisicki, z Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego – fizyk, specjalizujący się w mechanice płynów w mikroskali oraz biologicznej mechanice płynów. Absolwent Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego, gdzie pod kierunkiem prof. dr hab. Bogdana Cichockiego obronił pracę doktorską. Po uzyskaniu stopnia doktora rozwijał karierę naukową w prestiżowych ośrodkach międzynarodowych, m.in. w grupie prof. Erica Laugi na Wydziale Matematyki Stosowanej i Fizyki Teoretycznej (DAMTP) University of Cambridge oraz w Trinity College. Obecnie związany z Katedrą Fizyki Materii Skondensowanej na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego. Laureat licznych wyróżnień, w tym prestiżowego stypendium Fulbright Senior Award.

Autor

Avatar photo
Zofia Lamęcka

Redaktorka naczelna AstroNETu. Prywatnie miłośniczka bezcelowego chodzenia, wspinaczki i właściwie wszystkiego, za co się zabierze.